Zeep maken

Benodigdheden

  • 140 g kokosolie
  • 360 g olijfolie
  • 70 g NaOH
  • 188 g waterkefir
  • 1 el honing

Bereiding
Meng voorzichtig de NaOH met de bevroren waterkefir (opgepast voor spatten want dit geeft brandvlekken (als je een spatje op je huid krijgt onmiddellijk deppen met wat azijn), altijd de NaOH in de oplossing doen, nooit omgekeerd anders krijg je een vulkaan.

Neem een pot en doe hier de olijfolie en kokosolie in, laat de kokosolie smelten.

Laat de beide mengsels afkoelen tot ze ongeveer 50°C hebben.Meng de natronloog met de olie, voeg wat honing toe en mix die met een staafmixer tot het een dikke massa wordt. Als je een streep kan trekken met een lepel is die goed. Het mag nog wat vloeibaar zijn zo dat je het in een mal kan gieten. Nu kan je een geurtje aan toe voegen zoals bijvoorbeeld aloë vera, lavendel enz.

Na 24 u kan je het uit de mal halen. Nu nog 3-6 weken wachten tot het verzepingsproces rond is en je die kan gebruiken.



2e Fermentatie waterkefir

Wat is een 2e fermentatie van waterkefir?

Een 2e fermentatie wordt vooral gedaan om de smaak van waterkefir te verbeteren door bijvoorbeeld fruit, kruiden, thee, fruitsap er aan toe te voegen. Na het basisrecept zeef je de waterkefir, met de korrels start je een nieuwe batch op. De gezeefde waterkefir doe je in glazen flessen, die vul je voor ¾ met waterkefir, ¼ met bijvoorbeeld bosbessenthee en daarnaasst kun je fruit gebruiken om aan te vullen (zoals aardbeien, frambozen, zwarte bessen, aalbessen, enz. Je kan hiervoor elke fruitsoort gebruiken, wat je eigenlijk zelf graag lust. Die flessen laat je 24 u staan,dan nog eens zeven en de koelkast in. Hier blijft het ca. 7 dagen houdbaar.

 

Waterkefir-snoepjes

Benodigdheden

  • 250 ml waterkefir
  • 250 ml coulis/fruitsap/thee/water
  • 6 eetlepels agar-agar (plantaardige gelatine)
  • 1 el rietsuiker

Bereiding

Coulis (of andere vloeistof) verwarmen en mengen met de agar-agar. Lauw laten lauw worden en de waterkefir er bij doen. In vormpjes gieten of laten opstijven in een glazen schotel voor ongeveer 2 uren in de koelkast.



Zuurdesembrood met waterkefirkorrels

Benodigdheden (starter)

  • 210 g waterkefirkorrels
  • 120 g speltmeel
  • +/- 150 g water

Bereiding

Doe de ingrediënten in een glazen kom (of plastic) en roer het goed door. Laat dit 2 tot 3 dagen staan en roer elke dag regelmatig stevig door. Houd de kom afgesloten met een vochtige doek. Je zult zien dat het de eerste dagen wat gaat rijzen en bubbelen.


Na twee à drie dagen is de starter klaar. 

Bij de starter voeg je het volgende erbij:

  • 500 g speltmeel
  • 1 el olijfolie
  • 25 g kokosolie/roomboter of olie
  • 0,25 l warm water
  • ietsje zout
  • handje gehakte noten en een stuk of 6 gedroogde vijgen in stukjes (of meer als je dat wilt)


Om te voorkomen dat je hele kefirkorrels terugvindt in het brood, pureer je eerst de starter met de staafmixer. Stort het meel op het aanrecht en maak een kuiltje voor de starter en de olie. Voeg nog geen water toe maar meng van buitenaf naar binnen de meel door de starter en de olie.  Goed kneden, in het begin zal het wat droog zijn maar voeg dan beetje bij beetje het water toe. Zoveel dat het deeg goed kneedbaar is en niet plakkerig wordt. Kneed goed door en voeg op het laatst de vijgen en noten toe. Maak een soort pannenkoek en vouw die dicht tot een mooie bol. Leg het deeg in een kom en laat het minimaal 4 uur staan om te rijzen op kamertemperatuur. Als je het een nacht laat staan wordt het deeg bijna 2 x zo groot.
Leg het deeg op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak het brood af in een voorverwarmde oven op 200 graden in ongeveer 45 minuten.



Herstellende zalf van waterkefirkorrels

Benodigdheden

  • 200 g waterkefirkorrels
  • kokosolie (op gevoel er wat aan toe gevoegd), kan ook met amandelolie,olijfolie enz.

Bereiding

Doe de waterkefirkorrels in een blender en laat die goed pureren. Ik heb dit in een Kenwood gedaan omdat dit een krachtige machine is, na de blender heb ik het nog eventjes gemixt met de Kenwood. Ik vond het nog niet fijn genoeg en heb dan maar de mixer genomen. Gemixt tot het een substantie van een zalf kreeg en wat kokosolie er aan toegevoegd. De geur vond ik ook niet zo prettig, wat azijn-achtig en heb er daarom wat etherische olie (Egyptische roos,had ik nog liggen van mijn zeepavontuur) er aan toe gevoegd.
Bij een proef op mijn hand voel je onmiddellijk de frisheid en zachtheid na het aanbrengen, absoluut niet vettig en het dringt direct in de huid. Ik heb een heel gevoelige huid die onmiddellijk reageert op slechte zalven, zepen, enz. Ik krijg er uitslag van maar nu is dit niet het geval na een paar uren die te hebben aangebracht. Vanavond heb ik wat zalf gesmeerd bij een eczeemplekje bij de hond en die laat het ook allemaal doen, het jeukt alleszins niet meer.


Meer recepten kan je terug vinden in de stap-voor-stap gids ( je kan deze bestellen via het contactformulier) of via de facebookgroep